steki Kraków

Dla większości ludzi na całym świecie, Włochy są synonimem makaronu, pizzy oraz wina! Włochy słyną także z artystów, takich jak Michelangelo lub Leonardo da Vinci, lecz równie przyzwoicie legendarne są z pysznej kuchni. Tak wobec tego, będąc we Włoszech, wolno z rozkoszą zanurzyć się w pysznych potrawach, by później zakomunikować, że nigdzie indziej na globie nie ma tak właściwego pożywienia – jak naturalnie we Włoszech.

steki Kraków

   

Konwergencja kultur
Kuchnia włoska ma dzisiaj nadzwyczajną tożsamość. Jednak ta kuchnia faktycznie ewoluowała z kilku innych kuchni, w tym starożytnej kuchni rzymskiej, greckiej oraz etruskiej. Przez lata kuchnia ta stawiała na różne składniki oraz style gotowania oraz ewoluowała w coś całkowicie innego. Na przykład co poniektóre z najbardziej kultowych składników, takich jak pomidory, papryka, kukurydza oraz ziemniaki użytkowane w potrawach włoskich zostały wprowadzone dopiero w XVIII wieku.

Doniosła filozofia kuchni włoskiej

•    Dwie ideologie, jakie tworzą podstawę kuchni włoskiej, to jego łatwość oraz pasja oraz na tym głównie opiera się miłość do włoskich potraw.
•    Większość włoskich potraw jest przygotowanych z zaledwie czterech do ośmiu składników.
•    Nacisk kładzie się zawsze na jakość stosowanych składników, a nie na ilość bądź skomplikowane techniki gotowania.

Co szczegółowo lubimy we włoskiej kuchni? Ogromnej jakości składniki!

•    Oprócz ogromnej różnorodności makaronów, dwie newralgiczne składniki kuchni włoskiej to wino i sery.
•    Szeroki wybór serów, takich jak Parmigano-Reggiano, Gorgonzola czy Fontina d’Aosta jest szeroko stosowany w włoskich potrawach.
•    We Włoszech ser jest ogólną częścią dania, a nie jedynie akompaniamentem.

Kultura pożywienia – też do pokochania!
Włochy są legendarne ze swojej silnej kultury rodzinnej. Z reguły posiłki są długie, ponieważ uważane są za ważny czas spędzany z bliskimi. Posiłki rozpoczynają się od apertitivo lub też przystawek. Kolejnym posiłkiem są potrawy z antipasto jedzone przed głównymi posiłkami. Potem następuje „primo”, inaczej włoski odpowiednik pierwszego dania głównego. Składa się z makaronu, risotto, zupy oraz gnocchi. Po pierwszym daniu jest drugi zwany „Secondo” i składa się z mięsa oraz ryb. Następną pysznością jest Contorno np. gotowane warzywa oraz sałatki. Contorno może być podawane wraz z daniem głównym.

ADD YOUR COMMENT