włoskie przepisy

Dobry, kojarzący się z włoskimi potrawami ser – czy wiecie, o jakim artykule mowa? Rzecz jasna, chodzi o mozzarellę. Legendarny na całym świecie ser pochodzi z południowych rejonów Włoch, a dogłębnie z regionu Kampania.
mozzarella

Swoją popularność zawdzięcza nie wyłącznie to właśnie dzięki łagodnemu smaku, jakkolwiek także specyficznemu zachowaniu po podgrzaniu. A więc potrawy z serem mozzarellą po podgrzaniu nabierają gruntownie nowego oblicza – ser w specjalistyczny sposób rozciąga się, lecz jednocześnie nie zmienia własnego łagodnego oraz naturalnego smaku.
włoskie tiramisu
przepisy Wegetariańskie z mozzarellą   
Jak i z czego powstaje mozzarella?
Miłośnicy włoskiej pizzy lub ewentualnie innych potraw, czy to z makaronami czy też innymi wybornymi dodatkami okraszonymi tym naturalnie serem rzadko zastanawiają się, jak i z czego powstaje ich przysmak. Biegnijmy z wyjaśnieniem – włoska mozzarella (ta oryginalna, nie artykuły seropodobne) powstaje ze świeżego mleka bawolic bądź też mieszanki mleka bawolic i krów. To, co jest nadzwyczaj reprezentatywne dla mozzarelli to również jej kształt – ser przyjmuje formę obłej kuli. Mieszanka mleka oraz dodatków zatapiana jest w serwatce, gdzie pozyskuje się finalny kształt oraz smak. Oczywiście ser mozzarella nie jest wyprzedawany tak, jak inne sery – mozzarella trafia do punktów sprzedaży w specjalnych pojemnikach oraz opakowaniach, w których jest zanurzona niewielką ilością serwatki. Dzięki temu ser jest bezustannie świeży oraz nie traci smaku.
Oryginalna mozarella vs artykuły sero podobne
Wszyscy entuzjaści serów, restauratorzy, kucharze lub po prostu pospolici ludzie wiedzą, że nie zawsze na półkach sklepowych ser to tak właściwie ser. W większości wypadków sprzedawany towar to produkty seropodobne, o czym możemy przeczytać na etykietach opakowań. Ten kłopot dotyczy również mozzarelli. W jaki sposób wspomniano na początku artykułu, mozzarella pochodzi z Włoch, a jej najbardziej znana oraz legendarna forma mozzarella di bufala campana wytwarzana jest wyłącznie w południowej części Włoch z regionie Kampania wedle schematycznych historycznych receptur z miasta Aversa w prowincji Caserta. Co istotne, zarówno nazwa i receptura są napisane na listę produktów chronionych oraz tradycyjnych.
Skąd w następstwie tego wziąć kreatywny, wyborny ser mozzarella? Wystarczy jedynie udać się do przetestowanych delikatesów. Wypada niemniej jednak liczyć się z tym, że nowatorski włoski ser będzie sporo droższy, niż wyprzedawane w dyskontach produkty seropodobne. Jako miłośnicy standardowego sera mozzarella jesteśmy w stanie ogłosić jedno – w gruncie rzeczy należałoby dopłacić i cieszyć się pysznym smakiem.

ADD YOUR COMMENT